![](/media/lib/50/mycie-zebow-d8f49eba45e53745a6bb2e0ba0a40e1f.jpg)
Jedzenie w nocy grozi utratą zębów
2 czerwca 2010, 11:23Jedzenie w nocy może poważnie uszkadzać zęby. Analiza dokumentacji medycznej 2.217 Duńczyków ujawniła, że zwiększa ono ryzyko utraty zębów i to bez względu na rodzaj przekąski.
![](/media/lib/46/herbata-czarna_m-1107ed16550ad8e76620cd9288d1835b.jpg)
Zafluorkowana herbata
15 lipca 2010, 12:11Czarna herbata, najpopularniejszy napój świata, zawiera więcej fluorków niż dotąd sądzono. Może to oznaczać kłopoty zdrowotne dla jej najzagorzalszych miłośników.
![Pingwin cesarski](/media/lib/10/1182847740_106521-f75a26bb7403b3e7777e9a76b4c0b69e.jpeg)
Nanopłyny chłodzące
8 września 2010, 11:22Naukowcy ze szwedzkiego Instytutu Technologii zauważyli, że po dodaniu do wody niewielkiej ilości nanocząstek, zdolność płynu do przewodzenia ciepła zwiększyła się aż o 60%. To niezwykle ważne odkrycie, które pozwoli np. na znaczne oszczędności energii zużywanej obecnie do chłodzenia potężnych farm serwerowych.
![](/media/lib/34/ciaza-dce4223dab96a514726dfba77856f4ef.jpg)
Mamy sprawcę niepłodności?
7 listopada 2010, 11:44Powszechnie zauważa się narastający odsetek kobiet mających kłopoty z zajściem w ciążę, przynajmniej w społeczeństwach zachodnich. Naukowcom z Florydy prawdopodobnie udało się zidentyfikować sprawcę, który kryje się w mydłach, pastach, kremach, a nawet skarpetkach.
![](/media/lib/73/termometr-6382a2b361cda29105d3f28a2152b0d9.jpg)
Optymalne trzydzieści sześć i sześć
3 stycznia 2011, 11:43Dwaj naukowcy z Albert Einstein College of Medicine na Yeshiva University odkryli, czemu nasze ciało ma temperaturę 36,6°C. Okazuje się, że zapewnia ona idealną równowagę: pomaga zapobiegać infekcjom grzybiczym, a jednocześnie nie jest na tyle wysoka, by koniecznością stało się ciągłe jedzenie na potrzeby szybkiego metabolizmu (mBio).
![](/media/lib/32/piora-5b8e1963f082cc82c409b6f34dbe329b.jpg)
Ciemne jądra chronią przed mutacjami plemników
1 marca 2011, 09:51Ciemne jądra chronią ptaki przed mutacjami plemników. Odpowiadająca za ich charakterystyczną barwę melanina jest bowiem przeciwutleniaczem, który nie dopuszcza do uszkodzenia DNA np. przez wolne rodniki (Journal of Evolutionary Biology).
![](/media/lib/78/belgijskie-gofry-252ff231a0a3c6a170d5bc208492869f.jpg)
Wysokobiałkowe śniadanie ogranicza zachcianki
20 maja 2011, 12:41Zjedzenie śniadania, a zwłaszcza śniadania bogatego w białka zwiększa sytość i zmniejsza głód odczuwany w ciągu dnia. Za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) naukowcy z University of Missouri ustalili, że taki posiłek ogranicza sygnały z mózgu kontrujące apetyt oraz jedzenie motywowane nagrodą.
![](/media/lib/81/leo640-ad5233ac1c9e3528d4062e0588268d7e.jpg)
Czas na sprzątanie orbity okołoziemskiej?
9 sierpnia 2011, 11:40W piśmie Acta Astronautica ukazał się artykuł, którego autorzy proponują wysłanie satelitów oczyszczających orbitę okołoziemską z pozostawionych tam śmieci. Pojazdy miałby zająć się największymi odpadkami, takimi jak np. pozostałości rakiet nośnych
![](/media/lib/45/opalanie-6543ee367b6fd8f5f8631c33fa78415a.jpg)
Skóra reaguje na promienie UV szybciej niż sądzono
4 listopada 2011, 11:05Melanocyty wykrywają promieniowanie UVA, wykorzystując rodopsynę - światłoczuły barwnik, o którym wcześniej sądzono, że występują tylko w siatkówce oka. Prowadzi to do wytwarzania znaczących ilości melaniny w ciągu zaledwie paru godzin od ekspozycji, co pozwala zapobiec uszkodzeniom materiału genetycznego.
![](/media/lib/100/n-antarktyda-72a7425d9987471ab6d3eaf5407c2aa3.jpg)
Mumie fok ujawniają tajemnice antarktycznych mikroorganizmów
7 lutego 2012, 18:50Badania zmumufikowanych szczątków fok ujawniły, że zmiany wśród mikroorganizmów żyjących na Antarktydzie przebiegają znacznie szybciej, niż dotychczas sądzono. To wskazuje, że mikroorganizmy znacznie szybciej będą odpowiadały na zmiany temperatury czy wilgotności niż przypuszczali uczeni.